Què és la percepció?

Un dels estats i processos psíquics més importants és la percepció. A través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i donem sentit al que ens envolta.

Algunes de les característiques de la percepció són les següents:

És una capacitat que compartim amb la resta dels animals i ens permet adaptar-nos a l’entorn. És selectiva, escull el que l’interessa i passa per alt altres detalls. En aquest procés de selecció intervé activament una altra capacitat psíquica important, l’atenció. Per dir-ho d’alguna manera només qui està atent pot destriar el gra de la palla. Té límits o llindars, que depenen en major o menor grau dels diferents individus i espècies, per exemple podem percebre el so d’un tic-tac d’un rellotge a sis metres de distància en una habitació sense cap altra soroll. Tendeix a la constància, malgrat els objectes es moguin o traslladin, la percepció ens permet considerar-los com invariables. A més a més, té unes lleis que han estat estudiades pels psicòlegs de la Gestalt, com la pregnància i la bona figura; la primacia; la simplicitat; la semblança…

S’ha de tenir en compte però que la percepció està molt influenciada per factors externs i interns. Les expectatives, imaginació… poden modificar la percepció i proporcionar una visió de la realitat distorsionada. Percebem el que esperem, volem o desitgem veure.

“¿Percep l’humà les coses com són, tal qual? Evidentment, no; o si més no, no sempre. Moltes vegades ens equivoquem quan creiem reconèixer un amic, i els passatemps basats en il·lusions òptiques ens fan veure com a desiguals o corbes, línies que objectivament són d’igual longitud i completament rectes.

Les il·lusions perceptives, òptiques, tàctils o auditives ens mostren de forma clara que la nostra percepció de la realitat no sempre és fidel…. Ens podríem preguntar a nivell filosòfic, fins i tot, si els colors que veiem són en veritat una propietat real de les coses, o si, al contrari, són qualitats que el nostre cervell “fabrica”, per dir-ho d’alguna manera, en ser estimulats els receptors visuals per ones electromagnètiques de certa longitud.

…un empirista anglès del segle XVII, John Locke, denominà aquestes qualitats – el color, l’olor o el so- qualitats secundàries, o qualitats que no pertanyen pròpiament a les coses mateixes, sinó a la nostra manera de percebre-les o de ser afectats per elles. Al segle passat, l’il·lustre fisiòleg alemany Johanes Müller va posar també de manifest que un mateix estímul físic origina sensacions distintes segons el sentit al qual s’apliqui. Per exemple, una agulla calenta que estimula un dels anomenats punts freds de la pell dóna lloc a una sensació de fred, mentre que, per altra banda, una agulla freda provoca una impressió de calor si s’aplica sobre un dels punts de calor. Parlant en termes més vulgars, tots sabem que un cop a l’ull, a més del dolor que provoca, ens fa “veure la padrina”, mentre que el mateix cop donat a l’orella provoca, entre altres coses, un zum-zum persistent.

No; certament, l’humà no veu les coses tal com són en si mateixes, sinó tal com són per a ell. Deia un vell sofista grec, Protàgores d’Abdera, que l’home és la mesura de totes les coses, de les que són i de les que no són; i una cosa així sembla succeir, veritablement, amb l’activitat perceptiva humana.”

J.L. Pinillos La mente humana Ed. Salvat

Anuncis

7 Responses to Què és la percepció?

 1. anónim ha dit:

  en el cas de: “sense cap altra soroll” com molt bé heu dit vosaltres, el “altra” sento corretgir, però va amb e “altre”

 2. Cristina ha dit:

  Tot hi que no faig batxillerat, estic fent un treball sobre la percepció i m’ha anat molt bé la vostre explicació. Tot hi que podríeu aprofundir més, amb que cadascú pot veure el que vol, o més ben dit el qu es veu a primera vista és diferent de el que veus si estàs pensant i observant la imatge molta estona.

 3. -aiiDa ha dit:

  hola! algú em podria dir algunes expressions habituals que responguin a un pensament mític?

 4. Maria Àngels ha dit:

  Tenc un pregunta que és la següent: David Hume que pensava sobre la capacitat humana de percebre que és el bé i el mal?

 5. ceci ha dit:

  Hola! Sóc profe de naturals i també m’agrada la visió filosòfica quan parlem dels òrgans dels sentits.

 6. Daniel ha dit:

  Si no podem estar segurs de que percebem les coses “tal com són en la realitat”, no podem descriu-re amb precisió aquesta realitat, només la nostra percepció. Ales hores res no ens assegura que existeix una realitat externa, independent de totes les quasi infinites percepcions que hi ha. cadascú té una percepció diferent, una sensacions que anomena realitat, però com que és subjectiva no la podem diferenciar d’una al·lucinació. Aleshores, exiteix realment un realitat externa a nosaltres?

 7. Violeta (Bagjwi) ha dit:

  jo sóc alumna de la ceci

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: