Presentació inaugural del curs 2007/08

La meva intenció és donar el meu punt de vista sobre aquell “discurs inaugural” al qual vam ser convidats els alumnes de 1r de Batx. a instància del Centre.

En general, penso que el resultat de la xerrada va ser molt positiu, i sobretot, que el contingut va ser molt encertat: l’aprenentatge.

Tot i que aquest tema, a priori, suggerís una sèrie d’opinions preconcebudes no gaire “receptives”, només de començar la xerrada es van desfer totes aquestes estructures.

Des dels primers moments, – i des de la meva pròpia experiència – penso que la manera d’explicar divertida, de seguida va fer que la xerrada adquirís un to més dinàmic i interessant.

Sovint l’aprenentatge (acadèmic) demana molts esforços i temps, i a vegades es fa difícil poder fusionar aquests dos elements enmig de totes les activitats extraescolars (feina, esports, etc.) que solem fer. D’altra banda també pot passar que tinguem prou recursos però no sapiguem aprofitar tot el seu potencial.

L’objectiu de la xerrada es va centrar en donar-nos eines per intentar reduir el temps d’estudi i maximitzar el nostre rendiment.

Per a la gent que no va poder ser a l’exposició, (o simplement per recordar-la) els punts tractats més importants van ser els següents:

1 ● No aprendre és impossible (sempre aprenem, ja sigui de forma involuntària – més instintiu – o de manera voluntària – cultural –).

2 ● Per treure el màxim rendiment d’aquest aprenentatge obligatori o acadèmic, la clau consisteix en estudiar el mínim i aprendre el màxim, i per fer-ho és bo:

Una bona manera d’estalviar-nos temps d’estudi és fer una petita reflexió sobre el que ja sabem d’aquella matèria.

Després de cada classe dedicar uns pocs minuts a recordar el que s’ha explicat (d’aquesta manera s’augmentarà la memòria)

L’anticipació:fixar un temps determinat i planejar les activitats que es volen fer “immediatament)

Intuir possibles preguntes d’examen.

Ara bé alguns d’aquests mètodes ja els utilitzem des de fa temps per autoaprenentatge.

Així com aprendre és inevitable, penso que el progrés també és inevitable. Cadascú a la seva manera ja va desenvolupant de forma autodidacta una sèrie de recursos propis per a millorar i progressar. Amb aquesta xerrada “de retruc” o de manera més indirecte, també es pretenia fer-nos reflexionar sobre la manera com estudiem, si som pràctics o no, si som prou responsables o no, si tenim clar els objectius que volem aconseguir i fem tot el possible per aconseguir-los …

Com és obvi, cadascú té el dret i el deure de formar la seva pròpia opinió d’aquest xerrada, perquè, al capdavall tothom té la seva manera d’aprendre. Per tant hi pot haver a qui li hagi set de més utilitat i a qui menys.

Personalment penso que sempre va bé un petit col·loqui de tant en tant per sospesar la situació d’un mateix i veure en quina direcció vas.

Bé, i ja per acabar m’agradaria justificar la causa de perquè aquesta “Critica” o simplement Comentari:

Aquesta exposició tractava molts temes que engloben la filosofia: l’aprenentatge, el coneixement, la metodologia en el procediment d’aprendre…

A aquests motius hi he d’afegir una anècdota que em va cridar l’atenció: només d’encetar el seu discurs el pedagog va exposar el seu lema: <<RESPIRO ergo APRENC>> , com després ens va fer notar, aquest era un paral·lelisme amb la famosa frase de Descartes <<PENSO ergo EXISTEIXO>>.

Ara ja només em queda felicitar al pedagog que va dur a terme la “presentació inaugural del curs”, i a tots aquells que la van fer possible (mestres, alumnes, etc.).

Isaac Cos Usano 1B2

Anuncis

2 Responses to Presentació inaugural del curs 2007/08

  1. Anna ha dit:

    Isaac, el teu resum i comentari de la xerrada està molt bé, però hauries de dir el nom de qui va fer la xerrada.

  2. Qui va fer la xerrada: Ramon Casadevall professor de pedagogia de la Universitat de Girona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: